Hoitajapulaa voidaan helpottaa

SoTe-uudistus on ajankohtainen ja kuuma aihe. Hoitajapula on valtava, minkä lisäksi pulaa on edelleen myös lääkäreistä. Paljon on puhuttu myös rahoitusvajeesta, joka pitää saada hoidettua. 

Entä, jos muutamilla euroilla kuukaudessa per terveydenhuollon ammattilainen saataisiin 5.000-7.000 lisähenkilön työt hoidettua. Eikä se tapahtuisi ottamalla työntekijästä ‘enemmän irti’, vaan päinvastoin parantamalla työtyytyväisyyttä. Panostus, joka maksaa itsensä takaisin muutamissa kuukausissa olisi erittäin hyvää julkisen rahan käyttöä!

3-5 % lisää aikaa potilastyöhön

Terveydenhuollon ammattilaisista on pulaa. Hoitajavaje on jo noin 25.000 työntekijää. Potilastyöstä puuttuu siis 50.000 hoitavaa kättä. Työvuorot ovat tyypillisesti 10 tuntisia, joten 3-5 % lisää aikaa potilastyöhön tarkoittaa 20-30 minuuttia työvuoroa kohti. Tämä ei ehkä tunnu paljolle, mutta kuinka monta potilasta sinä aikana ehtii tavata ja hoitaa? Aika monta, kun mietitään koko valtakunnan tasoa.

Terveyspalveluissa on valtakunnallisesti noin 140.000 hoitajaa. Tuosta määrästä 3-5 % on 4.200-7.000 terveydenhuollon ammattilaista. Tämä on 20-30 % ammattilaisten vajeesta.

Lääkäreiden luvuilla laskettuna voitaisiin vastaavasti saada yli 50% resurssivajeesta katettua.

Yli 200 milj. € rahoitusvajeen pienennys

Kun asiaa ajatellaan talouden näkökulmasta, paljonko tuo 3-5 % henkilöstöstä maksaisi rekrytoida vuodessa. Ajatus on ehkä hypoteettinen, kun rekrytointi on haasteellista. 

Lasketaan vaikka varovaisesti 3 % mukaan. Vuosittaiset henkilöstökulut olisivat yli 200.000.000 euroa vuodessa. Eli 5 vuodessa rahoitusvaje pienenisi miljardi euroa.

Miten tuo 3-5 % ajan lisäys saadaan aikaan

Pohjoismaisissa sairaaloissa ajan lisäys on mittauksilla todennettu. Ratkaisu auttaa ammattilaisia keskittymään tietotekniikan sijaan potilaisiin, mikä myös lisää työtyytyväisyyttä. Lue tarkemmin kuinka kaikki on mahdollista:

LUE TARKEMMIN

Haluatko tietää lisää ratkaisustamme?

Ota yhteyttä, niin kerromme miten voimme auttaa

Haluan yhteydenottoa