CSIT:n teknologiakumppani Imprivata oli melko näkyvästi esillä, kun maailman ensimmäinen Pfizer/BioNTech -koronavirusrokote annettiin Britanniassa 91-vuotiaalle Margaret Keenanille.

Kun ylihoitaja May Parsons antoi aamutuimaan rokotteen yliopistollisessa sairaalassa Coventryssa, oli mediatapahtumaksi muodostuneessa tilaisuudessa taustalla työaseman ruudulla nähtävissä Imprivata toimikortti- ja kertakirjautumisratkaisun kirjautumisikkuna. 

Kertakirjautumisratkaisun käytöllä terveydenhuollon organisaatioissa on monia hyötyjä, jotka näkyvät työn tuottavuudessa, työtyytyväisyydessä ja parempana tietoturvana. Sairaalaympäristössä on paljon ohjelmistoja, joihin pitää kirjautua hoitotyötä tehdessä. On tutkittu, että käyttäjätunnusten ja salasanojen kirjaamiseen kuluu hoitohenkilöstöllä työvuoroa kohti jopa 30-40 minuuttia, mikä voidaan kokonaan säästää käyttämällä toimikortti- ja kertakirjautumisratkaisua. Korttia näyttämällä pääsee muutamassa sekunnissa käsiksi tarvittaviin tietoihin. Näin tietotekniikan sijaan voidaan keskittyä hoitotyöhön ja samalla työtyytyväisyys tutkitusti paranee.

Hoitotyössä pitää liikkua paljon paikasta toiseen, mikä lisää tarvetta käyttää mobiileja päätelaitteita. Niissä kirjautuminen tunnuksia ja salasanoja käyttämällä on pienellä näppäimistöllä hyvin hankalaa. Sen lisäksi yhteiskäyttöisissä laitteissa joudutaan usein käyttämään yhteistunnuksia, mikä ei ole tietoturvan ja jäljitettävyyden kannalta optimaalista. Toimikortti- ja kertakirjautumisratkaisu tuo käytettävyyden ja tietoturvan myös yhteiskäyttöisiin mobiileihin.

Kirjoittaja/Author: Antti Kaihovaara